10 bøker som kan gjøre hjemmekontor litt gøyere

Vi har etterhvert blitt ganske mange som enten sitter i karantene, isolat eller jobber hjemmefra. For min del hadde dette vært helt katastrofe dersom jeg ikke hadde hatt podcaster og lydbøker. Jeg foretrekker å høre på mine lydbøker gjennom Storytel. I dette innlegget har jeg derfor listet opp mine 10 favorittbøker. Dersom du er av typen som foretrekker bøker har jeg lagt ved en link til alle bøkene nederst i innlegget.

1. Rich Dad Poor Dad

Rich Dad Poor Dad handler om forfatterens far og hans bestevenn, som har to fullstendig forskjellige angrepsvinkler på penger. Dette handler om at noen ser på penger og rikdom som målet, mens andre ser på det som et verktøy for å nå målet, enten dette er finansiell uavhengighet eller et liv der man kan jobbe mindre når man vil. For meg var dette en tidlig oppvekker. Som mange andre valgte jeg utdanning etter to kriterier, interesse og mulig fremtidig inntekt.

Jeg er usikker på om jeg hadde valgt en annen retning om jeg hadde lest Robert Kiyosakis bok på videregående, men jeg fikk i alle fall opp øynene for viktigheten å la pengene jobbe for deg, og det faktum at det ikke er inntekten som bestemmer hvor mye man har om 40 år, men

2. The Intelligent Investor

Benjamin Graham er for Buffett det Buffett er for meg. Derfor tenkte jeg at det var en god idé og blåse gjennom boken hans en sommeruke i Kroatia. Jeg vil si boken er noe tunglest, og dermed egner seg godt som lydbok.

I hovedsak går Graham gjennom seks nøkkelprinsipper for det han kaller smart investering.

 1. Kjenn selskapet du investerer i
 2. Kjenn ledelsen i selskapet
 3. Invester for langsiktig avkastning
 4. Velg investeringer ut fra fundamental verdi, ikke popularitet
 5. Alltid ha en sikkerhetsmargin
 6. Ha tiltro til din egen analyse og observasjon

Boken legger vekt på det å finne selskapers styrke og svakheter, muligheter og trusler. Man skal også tenke på en investering som et langsiktig partnerskap, ikke kjappe penger. For noen er dette helt utenkelig, mens for meg er det helt logisk. Jeg kjøper selskapene i min portefølje for å ha de til de ikke lenger møter kravene i min sjekkliste.

3. Competitive Strategy

Michael Porter er en av de ledende forskerne i verden innenfor strategi og konkurranseevne, og boken er et fantastisk supplement til The Intelligent Investor. Boken legger til grunn tre strategier et selskap kan benytte; lavest kostnad, differensiering og fokus. Dette ligger til grunn for å skape konkurransefordeler, ofte omtalt som «moat» innenfor investering. Dette fordi om man kan skape en konkurransefordel kan man lettere utkonkurrere nye selskaper og således skape et naturlig monopol i sin bransje. Som vi vet er monopol lønnsomt for produsenten, ettersom kundene ikke har noen alternativer.

4. The Triumph of Value Investing

Vi fortsetter med min confirmation bias, og holder oss innenfor value investing. Janet Lowe har skrevet 22 bøker innenfor området value investing. Denne boken søker å forklare hvorfor verdiinvestering har vært og fortsetter å være en god strategi. Jeg tror disse selskapene kan være verdt sin vekt i gull fremover, da de tradisjonelt har lavere gjeldsgrad og lavere risiko en vekstaksjer.

Forfatteren tar utgangspunkt i råd fra fire kjente verdiinvestorer og søker å forklare hvordan dette gjøres i praksis. Også her går man gjennom margin of safety, som man gjerne kjenner igjen fra punkt fem fra Grahams bok. Boken fokuserer særlig på at det historisk sett har vært best å investere når markedet går ned. Dette kan være verdt å bli fortalt slik markedet er nå.

5. The Little Book of Big Dividends

Serien «The Little Book» fra Wiley har mange gode bøker, særlig kan man trekke frem «The Little Book of Common Sense Investing» og «The Little Book of Behavioral Investing», og mest av alt «Big Dividends». Boken er skrevet av Charles B. Carlson, redaktøren av DRIP Investor.

Boken starter rolig, med hva utbytte egentlig er, og kan hoppes over av mange. Deretter er man innom Einstein som utbytteinvestor, og her går man litt gjennom selskapers finanser. Boken omtaler også noe som dessverre er lite tilgjengelig for norske investorer. Dividend Reinvestment Plan («DRIP»). Dette tilbys ofte av amerikanske og kanadiske selskaper der man kjøper aksjer direkte av selskapet, noen ganger til rabatt. Equinor tilbød dette i etterkant av oljeprisfallet i 2014. Andre kapitler av boken går gjennom diversifisering og sikre betaling på forskjellige datoer.

6. The Warren Buffett Stock Portfolio

En leseliste er ikke komplett uten en bok om Buffett selv, og Robert Hagstrom har skrevet tre bøker den kjente investoren. Denne boken beskriver hvordan Warren Buffett og Berkshire Hathaway har plukket ut noen selskaper som er sannsynlig å gi høyere avkastning enn markedet i lang tid fremover. Man går også gjennom allokeringen av porteføljen. Buffett er kjent for å være en mann som, med riktighet, legger mye fokus på risiko. Som en langsiktig investor er dermed ikke hans risikofaktor knyttet til aksjekursen, men heller selskapets prestasjoner.

Boken går også gjennom et tema som kan være særlig relevant i disse tider. Nemlig at en aksjekurs kan avvike fra dens egenverdi. Dette kan ha flere grunner, blant de finner man psykologisk overreaksjon.

7. Thinking fast and slow

Boken er et fast innslag i mange høyskole pensum, og ikke uten grunn. Psykologen Kahneman vant i 2002 nobelprisen i økonomi, til tross for at han aldri har tatt et eneste økonomikurs.

Grunntanken til boken er at alle mennesker har to systemer som ligger til grunn når vi tar valg. System én som er de raske, automatiske valgene vi tar. Dette er i stor grad basert på erfaring, og kan være ting som å løse enkle mattestykker eller å lokalisere lyd. System to krever mer kompleks tankekraft og er derfor mer tidkrevende. Boken går også gjennom heuristikker og biaser. Også dette passer godt med markedsfallet vi har sett den siste tiden, og kan forhåpentligvis hjelpe til at du tenker mer rasjonelt i disse tider.

NB: Hele boken finnes dessverre kun på svensk, mens sammendrag er tilgjengelig på engelsk.

8. Sapiens – En kort historie om menneskeheten

Den roste boken til Yuval Noah Harari går relativt raskt gjennom menneskets historie de siste 70 000 årene. Helt fra den kognitive revolusjonen til den bioteknologiske revolusjonen vi ser i dag. Han skriver godt om de positive og negative sidene ved hvert steg. Naturligvis får religion god spalteplass, da Harari mener dette bidrar til at vi mennesker kan samhandle i langt større grupper enn andre arter. Dette fordi vi har en tro på noe større. Et eksempel på dette er også kapitalismen. Vi ofrer verdifull tid i bytte mot penger, som vi forventer er verdt noe. Hele dette systemet er holdt oppe ved at vi alle tror på systemet.

Harari trekker også linjer til sankeren som kanskje hadde bedre tid til å gjøre nettopp det han ønsket enn det han må. Jeg har enda ikke kommet i gang med oppfølgeren «Homo deus», men også denne har høstet gode kritikker.

9. Factfulness

Familien Rosling forsøker å bedre vår forståelse av verden gjennom ti enkle triks. Boken starter med en rekke spørsmål, hvor i hvert fall jeg tok feil på flesteparten. Rosling tar utgangspunkt i harde fakta understøttet med data for å forklare og vise at verden er et bedre sted enn vi kanskje tror. I følge boken har vi et overdramatisk syn på verden. Vår evolusjon har lært oss opp til å ta raske valg for å unngå fare. Men vi som har vært gjennom Thinking Fast and Slow vet at vi med fordel kunne benyttet system to.

NB: Kun tilgjengelig på svensk

10. Offer uten ansikt

Fra faglitteratur til skjønnlitteratur anbefaler jeg på det sterkeste serien til Stefan Ahnhem om Fabian Risk. Nå er ikke jeg den som leser mest krim, men jeg klarte ikke å legge bøkene fra meg i fjor sommer. Dette resulterte i at jeg kom meg gjennom de da fire, nå fem, bøkene på en kort sommerferie.

Ahnhem har god erfaring som manusforfatter av filmer og tv-serier, og i serien får vi slå følge med den svenske utgaven av Harry Hole. Serien kan absolutt anbefales som et avbrekk til investeringsbøkene ovenfor eller når hjemmekontoret blir litt langdrøyd.

Bonus: Kunsten å lede seg selv

Denne boken har jeg ikke selv hørt, men er utvilsomt på listen når jeg forbereder meg på et par ukers hjemmekontor. Boken legger vekt på selvledelse i praksis, og om å sette seg mål. Dette tror jeg er ekstremt viktig her mange av oss sitter og forsøker å arbeide hjemmefra. Et nøkkelord i boken er motivasjon, å finne ut hva som gjør deg skikkelig begeistret og hva du er god i.

Boken har også mye fokus på følelser, å gjenkjenne, forstå, håndtere og styre disse slik at man kan påvirke seg selv og andre. Boken bygger på fire prinsipper som et fundament for et lykkelig liv, både i privat og arbeidslivet.
1. Sats på dine sterke sider
2. Ta ansvar for ditt eget liv
3. Vær tro mot deg selv
4. Bruk dine følelser

For deg som ønsker bøkene

 1. Rich Dad Poor Dad
 2. The Intelligent Investor
 3. Competitive Strategy
 4. The Triumph of Value Investing
 5. The Little Book of Big Dividends
 6. The Warren Buffett Stock Portfolio
 7. Thinking fast and slow (EN,NO)
 8. Sapiens – En kort historie om menneskeheten
 9. Factfulness (EN,NO)
 10. Offer uten ansikt

Bonus: Kunsten å lede seg selv

Dere har kanskje merket at alle linkene leder til samarbeidspartnere av AksjeInvest, dette er fordi inntekten fra annonser bidrar til å holde denne siden online. Dersom du bestemmer deg for å lese gjennom en av disse bøkene (eller flere) hadde viderfor blitt veldig glad om du kjøpte de ved å trykke på linkene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *