Hvilke aksjer betaler fortsatt utbytte?

I juni 2017 skrev jeg mitt mest populære innlegg, «Hvilke aksjer betaler egentlig utbytte?«. Jeg har derfor tatt en ny titt på selskapene på Oslo Børs, og notert ned hvilke selskaper som har betalt utbytte, og hva de har betalt. Hvert eneste år siden 1980 skal være med, gitt at Morningstar har fått med seg alle.

Om du ønsker å ta en titt på svenske utbytteaksjer finner du det her!

Selskaper med stabilt økende utbytte

Dersom du er som meg, og ønsker en portefølje av aksjer som består av store stabile selskaper, som betaler jevnlige utbytter, trenger du ikke å lete lenger. Sist gang skrev jeg at Tomra hadde økt utbyttet sitt hvert år de siste syv årene. Vel, det er kun korrekt dersom man bare kikker på de siste syv årene. Selskapet har betalt utbytte de 25 (!) siste årene. Og utbyttet har steget hvert år de siste 12 årene. Dessverre har aksjekursen også steget, og er opp nesten 50 prosent det siste året. Dette betyr at selskapet bare gir en implisert direkteavkastning på 1,6 prosent, gitt at utbyttet ikke økes i 2018. Man kan jo anta at utbyttet også økes for 2017, all den tid det har vært en trend. Dette er 11 basispunkter under S&P 500.

Med Tomra som den klare vinneren, kommer DNB, Olav Thon Eiendomsselskap, Bakkafrost og Borregaard et godt stykke bak. Alle selskapene har økt utbyttet de siste seksårene, betraktelig mindre enn Tomra. DNB gir, på tross av dette, en langt bedre implisert direkteavkastning enn Tomra, på 3,63 prosent. Banken sikter mot å ha en utbytteandel rundt 50 prosent, gitt at soliditeten er tilfredsstillende. Dette betyr dog ikke at det ikke finnes banker som gir bedre direkteavkastning enn DNB. Olav Thon sitt eiendomsselskap, eller kjøpesentergiganten som vi kan kalle det, gir en direkteavkastning som er under Tomra, på skarve 1,23 prosent. Selskapet har økt eller holdt konstant utbytte hvert år de siste åtte årene.

Bakkafrost betaler ut sitt utbytte i danske kroner, og således er direkteavkastningen noe misvisende. Utbytte i 2017 (ikke for regnskapsåret) var på DKK 8,7. Dette tilsvarer omtrent 11,22 norske kroner, og gir da en direkteavkastning på 3,52 prosent, rett bak DNB. Da jeg, i min oversikt, ikke har konvertert utbytter til norske kroner, gir det kun en direkteavkastning på 2,73 prosent.

Sistemann på den delte andreplassen er Borregaard, industrigiganten i Sarpsborg. Selskapet er en carve-out fra Orkla, og har etter børsnotertingen i 2012 gjort det sterkt, men en avkastning på nesten 260 prosent. Selskapet har også den klart mest attraktive impliserte direkteavkastningen av de fem med en implisert direkteavkastning på 4,73 prosent.

Selskaper som ikke reduserer utbytte

På toppen finner vi nok en gang Tomra, som det eneste selskapet som unngår å kutte i utbyttene de siste 12 årene. På plassen bak, finner vi i tillegg til Olav Thon, Norsk Hydro. Aluminiumsgiganten har, som Thon, ikke redusert utbyttet de siste åtte årene. Norsk Hydro gir en implisitt direkteavkastning på 2,01 prosent.

Men på tredje plass, sammen med en gjeng andre, finner vi Orkla. Hagens industriimperium. Selskapet har ikke kuttet i utbyttene de siste åtte årene, og gir en implisert direkteavkastning på 3,19 prosent. Selskapet har faktisk betalt utbytte de siste 30 årene, Ser man bort i fra ekstraordinære utbytter har selskapet ikke kuttet utbytte de siste 19 årene. Dette bør være en kandidat til alle norske utbytteporteføljer.

Selskaper med stabile utbytter

Så er vi kommet til selve rosinen i pølsa. Nemlig selskapene som betaler jevnt med utbytte! Dessverre har vi ingen selskaper som har betalt utbytte i over 120 år, de må du nok finne her. Rekorden på Oslo Børs er det Bonheur som har, med utbytte hvert år siden 1986. Dersom de også betalte utbytte i 1985, har de 34 år med utbyttehistorikk. Dessverre finner jeg ikke andre kilder på utbytter så tidlig. Jeg må faktisk innrømme, at før jeg gjorde denne oversikten gikk dette selskapet helt under radaren for meg. Selskapet driver med oljeboring, fornybar energi, shipping og offshore vindkraft, cruise, samt andre finansielle og industrielle investeringer.

På delt andreplass, sammen med Orkla finner vi Wilh.Wilhelmsen Holding. Der begge har betalt utbytte siden 1987. Der Orkla, som nevnt, gir en direkteavkastning på 3,19 prosent, har Wilh. Wilhelmsen en implisitt direkteavkastning på hele 6,41 prosent. Selskapet er en verdensledende aktør innenfor transport av biler, men såkalte RoRo-skip. De driver også med service på skip, ship management, forsikring, og Wallenius Wilhelmsen Logistics, i tillegg til andre industrielle og finansielle investeringer.

Andre selskaper verdt å merke seg

John Fredriksen sine selskaper er kjent for å pløye ut utbytte i gode tider. Det ser man i Marine Harves. Selskapet betalte ut 12,40 kroner i utbytte i 2017. Med dagens aksjekurs gir det en direkteavkastning på 9,20 prosent. Sparebankene er også kjent for å betale ut gode utbytter, og per nå er det Sparebanken Vest som går av med seieren. En aksjekurs på 55,80, og et utbytte i 2017 på 4,50 kroner gir en implisert direkteavkastning på 8,06 prosent. Banken har forøvrig betalt utbytte de siste 23 årene. ABG Sundal Collier har en implisert direkteavkastning på 8,06 prosent. Med en aksjekurs på 6,26 gjorde utbyttet på 50 øre godt. ABG har i tillegg betalt utbytte de siste 13 årene, etter å ha redusert utbyttet fra 60 øre i 2016 til 50 øre i 2017. På femte og sjette plass finner vi to nye banker, nemlig Sparebanken Øst og Melhus Sparebank. Disse har en implisert direkteavkastning på henholdsvis 7,14 og 7 prosent.

Litt statistikk

96 av de 186 noterte selskapene betalte utbytte i 2017, gjennomsnittlig direkteavkastning var 3,42 prosent. Gjennomsnittlig utbytte var 4,65 kroner. Rundt halvparten av børsens noterte selskaper pleier å betale utbytte, men trenden har vært økende siden starten av 2000-tallet, da kun 20 prosent av de noterte selskapene betalte utbytte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

6 tanker om “Hvilke aksjer betaler fortsatt utbytte?”