Hvodan finne rett selskap?

Har du en investeringskonto hos en nettmegler som du lar stå tom fordi du ikke finner aksjer? Det er nok ikke uvanlig, og vi synes du gjør det lurt i og ikke haste inn i noen aksjer, kanskje det også kan være lurt å sette pengene i aksjefond? Historien om tidenes mest uheldige investor bør overbevise deg.

Det som viste seg å være tidenes mest uheldige investor investerte 10.000 kroner i et indeksfond som nøyaktig fulgte børsen fra åpning 29. Desember 1995. Heretter gikk det bare en vei, nemlig opp. På under to og et halvt år hadde hans første investering blitt til 19.861 kroner. Ved siden av aksjeporteføljen sparte mannen 1.000 kroner i måneden, dette ble dog ikke investert hver gang, men han ville se hvordan børsen utviklet seg før han kjøpte.Trygg på at oppgangen kom til å fortsette investerte han sparebeløpet som hadde bygd seg opp siden start, 30.000 kroner.

Første runde

Den 8. Oktober var imidlertid halvparten borte. Bare denne dagen sank verdien med 6,93 prosent, og foreløpig rekord. Hele børsen kollapset og sank over 49 prosent. Ordtaket «Sell in may, and stay away» har sjeldent passet bedre.

Det gikk over to år før vår mann ble komfortabel nok til å investere igjen, og i mellomtiden hadde han spart 30.000 nye kroner. Dette satt han på børsen den 6. November 2000.

Andre runde

Igjen klarte han å investere på topp, og nå gikk det bratt nedover. Først litt berg og dalbane. Børsen rakk å komme ned i 134 i 2001, før den spratt opp på 180 i 2002. Dessverre var det enda ikke over. 25. Februar 2003 var Oslo Børs nede i 98,57, ned 55 prosent fra toppen.

Som mange andre opplevde han dot.com-krasjet og børsen kollapset.

Tredje runde

«Third time?s a charm» tenkte mannen, og investerte sitt oppsparte beløp på 58.000 kroner 29. September 2005. Alle piler pekte opp, og det var umulig og ikke tjene penger tenkte mannen. Men neida, 19. Oktober, tre uker etter investeringen var børsen ned 15 prosent. Selv om mannen har opplevd verre holdt han seg unna børsen litt til.

Fjerde runde

Bare åtte måneder gikk før han igjen investerte. Kjøpet ble gjennomført 5. mai 2006, og igjen traff mannen toppen. En snau måned senere var porteføljen ned 20 prosent.

Femte runde

Med godt mot investerte han for sjette gang i juli 2007. Ikke lenge etter fulgte gjeldskrisen i USA og følgende kollaps i verdens finansmarkeder. 64 prosent var tapt før det snudde 21. november 2008.

Sikker på videre oppgang lot mannen vær å selge. Han ble sittende gjennom nedturen, men det skulle ta mange måneder før han turte å investere igjen.

Sjette runde

Det var gått 83 måneder siden sist mannen investerte, klok av skade. Juli 2014 kjøpte han aksjer for hele summen, men igjen traff han toppen. Fire måneder senere var drøye 15 prosent av verdiene borte.

Sjuende runde

Januar 2016 steg nervøsiteten verden over, og 20 prosent av verdiene var borte. Desember 2016 var mannen igjen klar til å investere. 18.000 kroner i oppspart beløp ble investert siste handelsdag 2016. Indeksen viste da 683,87.

Norges mest uheldige investor har nå handlet åtte ganger over en periode på drøye 21 år. Det ble syv nedturer ut av dette. Fallene var mellom 15 og 64 prosent etter hvert kjøp.

Det viktigste i denne historien er at han aldri solgte. Totalt investerte han 262.000 kroner. I dag er verdien 549.288 kroner. Dette er en avkastning på drøye 109 prosent, eller 3,46 prosent årlig. Synes du ikke dette er noe særlig?

Vel, hadde mannen satt pengene i banken hadde han satt igjen med drøye 200.000 kroner. Mannen fikk altså en meravkastning på nesten en kvart million.

Ønsker du å vite mer om investeringer anbefaler vi på det sterkeste at du sjekker ut Eivinds «Investering fra scratch». Her legges det stadig ut nye gode innlegg, så du bør definitivt melde deg på hans nyhetsbrev óg.

Hvordan finner jeg rett selskap?

Som man kan lese av historien ovenfor lønner deg seg å investere, men hvordan finner du de rette aksjene? Og hvor mange bør du ha?

For å ta det siste først, forskning viser at 8 – 12 aksjer er det optimale. Det som er verdt å merke seg er at det hjelper ikke med ti aksjer dersom alle er oljerelaterte. Det er også viktig å spre porteføljen din blant flere bransjer, og muligens også flere valutaer.

Når du skal velge riktige aksjer har Karl Oscar Strøm gjennomført en undersøkelse av selskapene på Oslo Børs. Denne viser at kvalitetsselskaper kan defineres ut fra fire hovedkriterier.

  1. Høy avkastning på egenkapitalen, ROE.
  2. Høy vekst i fortjeneste per aksje de siste 5 årene.
  3. Sikker aksje, altså lav volatilitet, lite gjeld i forhold til eiendeler, stabil inntjening og høy kredittrating.
  4. Betaler ut utbytte eller gjennomfører tilbakekjøp av egne aksjer.

De 10 selskapene som scoret høyest på en samlet vurdering i perioden 2003 til 2007 ble så lagt i en likevektet portefølje. Denne ble så rebalansert hvert år ved bruk av forrige 5 års vurdering. Resultatet ble faktisk at porteføljen falt mindre under finanskrisen, og steg mer de følgende 5 årene. Totalt ga porteføljen en avkastning på hele 60,19%, mot 3% avkastning i OSEAX, selv etter en nedgang på 42% første år. Det er også verdt å merke seg at aksjene i porteføljen til Karl Oscar årlig ga mellom 3,5% og 5,5% i direkteavkastning. Med andre ord vil dette være perfekt for en investor som setter pris på utbytte.

Neste gang vil vi gå stegvis gjennom hvordan du selv kan gjøre en verdivurdering, dersom du ønsker å plukke aksjer i stedet for å bare investere i selskapene representert i hovedindeksen på Oslo Børs, eller andre selskaper som måtte være representert i et indeksfond.. På forespørsel fra en leser vil vi også publisere en kjapp verdivurdering og rapport av Storebrand. Har du andre selskaper du gjerne skulle sett verdivurderinger på? Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Én tanke om “Hvodan finne rett selskap?”