For mye måned igjen ved slutten av pengene?

Er du også en av dem som har litt for mye måned i slutten av lønningen? En undersøkelse fra Nordea viser at fire av ti Oslo-boere bruker opp lønningen før neste lønningsdag, dersom du i tillegg er i aldersgruppen 26-29 år er tallene like. For landet samlet sett ser vi at 20 % av menn, altså én av fem bruker opp lønningen før neste lønningsdag. For kvinner er tallet verre, nemlig 28%, eller nesten én av tre. 

Fortvil ikke, vi har alle vært der. Dersom du derimot opplever det som et gjentagende problem at lønningen ikke strekker til og tyr til MasterCard eller andre lettvinne løsninger har vi noen bedre forslag.

    1. Sett opp et budsjett – jo mer oversikt, jo mer kontroll. Budsjettet kan grovt sett deles i to. Faste og variable utgifter. De faste utgiftene kan være boutgifter (boliglån/leie, strøm, fellesutgifter, osv.), transportutgifter, offentlige avgifter, forsikring, mobilabonnement, og lignende. Disse er relativt stabile over tid, og dermed enklere å sette opp. De variable utgiftene er lettere å påvirke og vanskeligere å estimere. Herunder faller mat, klær, drivstoff, ferie, hobby og fritid, blant annet.
    2. Før regnskap. Fortvil ikke, du trenger ikke å ringe en regnskapsfører, men forsøk å før opp hva du bruker pengene på. Et budsjett er ubrukelig dersom det ikke sammenlignes med et regnskap. Du vil også finne ut hvilke poster som trengs å justeres, samt hvor du kan kutte ned. Når det er snakk om budsjett kan vi ikke komme utenom de vanlige eksemplene med kaffen på vei til jobben. Dersom du kjøper en kaffe, eller cola, på vei til jobb hver dag koster det deg over 9 000 kroner i året. Dersom du snuser en boks om dagen (eller en pakke røyk) er kostnaden 32 000 kroner (40 150 kr) i året. Med dette menes ikke at det ikke skal være lov til å kose seg, men at utgifter man ikke tenker over fort vokser.
    3. Sparing. Som Warren Buffet, sannsynligvis verdens beste investor har sagt; Don?t save what is left after spending, spend what is left after saving. Dersom du setter av penger til sparing først vil det være mye enklere å sitte igjen med penger i slutten av måneden. Har du et spesifikt sparemål frem i tid? Bra, sett det opp og vær hard med deg selv. Mange av oss har ferien (for noen heldige, ferier) som et av årets høydepunkt. Hvorfor ikke opprette ett fast trekk i nettbanken din hver måned? For meg har det hjulpet å ha kontoen skjult i nettbank og mobilbank. For å overføre fra denne kontoen må jeg nemlig ringe banken og innrømme nederlaget når jeg trenger overføringer fra «Feriekontoen». Klarer du å sette av 500 kroner hver måned? 1000? Neste gang vil vi komme tilbake med hvordan du best kan få avkastning på din sparing.

I forbindelse med oppsett av budsjett, og regnskap, kan det være nyttig med et Excel-ark. Du finner mange gode templates fra Microsoft. Neste gang vil vi komme med gode alternativer for plassering av sparepengene dine. Men husk at nedbetaling av gjeld også er sparing, og prioriter gjelden med høyest rente først!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *