Hvordan det gikk da jeg startet med aksjer

Til å begynne med, nei, jeg har ikke investert millioner. Jeg liker å tenke at jeg nettopp har startet byggingen av en langsiktig portefølje, og vil på denne siden oppdatere dere om mine investeringer, med analysene som ligger til grunn.

MIN FØRSTE PERIODE PÅ BØRS

Selv om jeg er utdannet siviløkonom, og derfor bør ha god kunnskap om hva som er lurt og ikke, har jeg frem til nå ikke fulgt dette. Jeg gjennomførte min første aksjehandel høsten 2012, og kjøpte da aksjer i Wentworth Resources Limited. Handelen ble ene og alene gjennomført på bakgrunn av samtaler med studiekamerater. Lurt? Egentlig ikke.

Konseptet om kurtasje var ikke noe jeg hadde satt meg inn i. Så bare én måned senere solgte jeg seks – 6 – aksjer til den nette sum av 20,34 kroner. Enda en måned gikk, og jeg kjøpte hele 56 nye aksjer til en kurs på 3,40. Kurtasjen lå på 39 kroner…

DET VISTE SEG Å VÆRE LURT

Jeg var, som du kanskje har skjønt, ingen langsiktig investor. På nyåret 2013 solgte jeg aksjene til 5,15 med en fortjeneste på rundt 41%. Det eneste problemet var at aksjen steg mer. Jeg kjøpte meg inn igjen på 5,61, og aksjen stupte. Jeg kom meg ikke ut før kursen viste 4,86, et småpent tap på rundt 13 prosent før kurtasje.

Tapsprosjektene fortsatte. Jeg kjøpte Questerre Energy Corporation dagen etter til kurs 5,15 og ble med ned til 4,77. Nok et skudd i baugen for SS AksjeInvest..

LYKKEN SKULLE SNU, LITT

Med godt mot hoppet jeg inn i et av børsens mest volatile selskaper, Bionor (Nåværende Solon Eiendom). Jeg kom meg inn på kurs 2,07, og fortsatte strategien min med å sitte i selskapet maks én måned. Da viste kursen 2,47, og jeg kunne igjen cashe inn en grei gevinst.

I denne perioden gjorde jeg mange handler, og jeg gikk nok en gang inn i WRL, denne gangen på 4,44. Drøye to uker senere var jeg ute til kurs 5,09. Jeg må ha vært en god kunde i Nordnet i denne perioden, for samme dagen gikk jeg inn i Aker Solutions, og fikk en gevinst på 5 kroner per aksje.

FREM OG TILBAKE

Dagen etter jeg gikk ut av Aker Solutions fant jeg et nytt selskap å investere i, denne gangen Thin Film. Posisjonen holdt jeg i hele tre måneder – ganske lenge til å være meg – før jeg var ute med en gevinst på rundt 30 prosent.

For å kvitte meg med litt gevinst tok jeg en intradagsposisjon i IDEX, og kom meg ut med et tap på rundt 10 prosent. Ikke verst på bare én dag?

OG FREM IGJEN

Siden Thin Film hadde gitt god avkastning tidligere gikk jeg inn med godt mot, nok en gang. Kjøper på 4,20, selger på 5,50. Det har nå gått et år siden jeg åpnet aksjekontoen, og som man kan lese betalte jeg min del av Nordnet sine inntekter med glede. En siste krampetrekning før pengene ble tatt ut av kontoen var tidlig i 2014. Tilbake i IDEX, for en måned. Men denne gangen ble det gevinst, på hele 7%.

SÅ, HVORDAN GIKK DET EGENTLIG?

Alle gevinstene og tapene jeg har skrevet om til nå, har vært før kurtasje, men hva viser fasiten?

Jo, den viser at jeg, etter kurtasje, satt igjen med en gevinst på 46,23 prosent. Dette tilsvarer en annualisert gevinst på 32,34 prosent.

Betyr dette at jeg hadde en god strategi?

Absolutt ikke! Det anbefales virkelig ikke. Dette var utelukkende flaks og tips fra venner som la mye tid i sine analyser. At jeg ikke foretok egne analyser viser bare manglende dømmekraft. Det skal også sies at summen som ble satt inn ikke var den største.

Om du fortsatt henger med lurer du kanskje på hvorfor du skal motta aksjetips fra meg?

Vel, det skal du ikke. Målet med denne siden er utelukkende å lufte mine tanker, og dele erfaringer med dere. Dersom du er uenig med mine analyser ber jeg deg om å legge igjen en kommentar. Kun på denne måten kan man lære.

Hvordan ser strategien min ut nå?

For det første, porteføljen min er langt større nå enn den var for 4 år siden. Fokuset er på store, stabile selskaper, men jeg vil fortsatt ha rundt 5 prosent plassert i selskaper som kan vokse stort. Primært ønsker jeg selskaper som betaler jevnlig, stigende utbytte.

MINE INVESTERINGER

For tiden har jeg fire investeringer, der én er en spekulativ posisjon basert på en rating jeg har forsøkt å utvikle.

Jeg forsøker å finne stabile selskaper som betaler ut dividende, men som også har potensiale for vekst.

Da dette er den spede begynnelse på min langsiktige portefølje er jeg svært dårlig diversifisert. For det første, investeringene mine er notert i bare Sverige og Danmark, med henholdsvis 47,32 prosent og 52,68 prosent i de respektive landene. I tillegg er jeg kun investert i to sektorer.

HVA ER NESTE STEG?

Fremover vil jeg fokusere på å sette inn penger på min aksjekonto for å videre bygge min portefølje. Alle analysene som gjøres vil publiseres på denne siden, sammen med forutsetningene som tas og et lite memo om selskapet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

10 tanker om “Hvordan det gikk da jeg startet med aksjer”