Økonomibøker

Det skrives mange bøker om økonomi og investering. Alt fra fagbøker til «Reminiscences of a Stock Operator» av Edwin Lefevre om Jesse Livermore. I dette innlegget vil jeg gå gjennom noen bøker man bør lese.

Leseliste for sommeren 2018

En verdiinvestor er en som forsøker å kjøpe gode selskaper til en rettferdig pris. Som Warren Buffett sier «It’s far better to buy a great company at a fair price, than a fair company at a wonderful price». Og nettopp Warren Buffett er en av grunnen til at jeg fikk øynene opp for bok nummer én.

1.The Intelligent Investor av Benjamin Graham

Benjamin Graham, av mange kalt far av verdiinvestering, var en foreleser på Columbia Business School. Det var også her Benjamin Graham og Buffett møttes for første gang. For å være det Graham betegner som en intelligent investor er det tre ting en må gjøre. Først, en må analysere den langsiktige utviklingen av selskapet og dets ledelse. Hans andre punkt er at en intelligent investor alltid beskytter seg mot nedsiden ved å diversifisere sin portefølje. Allerede her synder jeg, som du kan lese mer om i ukesrapporten for uke 3. Det tredje punktet er at en aldri ser etter vanvittig avkastning, men heller fokuserer på stødig positiv avkastning. Her lukes noen selskaper bort, blant annet nystartede tech-selskaper og bioteknologi. Det er vanskelig å finne det neste Amazon eller Facebook, men det alle kan finne er stabile selskaper som har levert jevnlig positiv avkastning og utbytter.

Her kan du lese om norske selskaper som betaler utbytte eller du kan se det i tabellen her.

Punkt nummer to fra Graham er å ignorere markedet. Om en aksje har steget mye det siste året betyr det ikke at aksjen skal fortsette opp. Det samme med en aksje som har gått nedover. Gjør din egen research og skap din egen mening før du investerer. Vi mennesker er nemlig veldig opptatt av å se mønster. På denne måten kan vi også se mønster selv der det ikke er en opplagt sammenheng.

Det tredje punktet er å legge følelsene igjen utenfor. Det er fort å bli litt nervøs om porteføljen til stadighet er rød. Graham kaller det «formula investing», også kjent som «Dollar Cost Averaging». Dette er å kjøpe aksjer for en fast sum per måned. På denne måten vil du kjøpe flere aksjer når aksjekursene faller og færre når kursen er høy. For min del setter jeg av (eller prøver å sette av) penger til sparing hver måned, men kjøper ikke nødvendigvis aksjer fortløpende. Dette fordi jeg, i prosessen med diversifisering, bruker god tid på å finne aktuelle investeringsobjekter. Jeg ønsker heller ikke at kurtasjen skal spise opp investeringen min, og derfor ser jeg det formålsmessig å kjøpe periodevis. Dette er ikke helt i tråd med Grahams teori, da jeg kan risikere å kjøpe på topp og bli sittende hele veien ned uten å få snittet ned VWAP.

2. Investment Valuation av Aswath Damodaran

Når du har fulgt alle Grahams vise råd er tiden inne for å analysere selskapet. Et kvalitetsselskap er bra uansett, men et underpriset kvalitetsselskap er bedre! Damodaran går nøye gjennom alle stegene i en verdivurderingsmodell. Fra spillteori kan man lære at dersom et uendelig antall mennesker estimerer en verdi på et selskap, vil gjennomsnittet av dette være korrekt. Dersom din modell viser en oppside på 50 prosent bør du mest sannsynlig ta en titt til på modellen din fremfor å legge inn en kjøpsordre på børsen.

Damodaran går her gjennom de grunnleggende stegene i verdivurdering, ikke bare av aksjer, men også av eiendom, private selskaper, opsjoner og andre eiendeler. Aswath er professor og foreleser i finans ved NYU Stern Business School. Han har også en hjemmeside der man kan finne modeller og statistikk. Boken er relativt teknisk og krever noe forkunnskaper eller en solid interesse.

3. Rich Dad, Poor Dad av Robert Kiyosaki

Rich Dad, Poor Dad er en av de mest leste bøkene om personlig økonomi der Robert Kiyosaki presenterer en historie om sine to fedre. Den første, den fattige, er hans egen far, mens den rike faren er faren til hans bestekamerat Mike. Gjennom hele boken presenteres seks livsvisdommer han lærte fra sine to fedre. Jeg leste boken først for fem år siden, men tror det er på tide å ta den med på stranden igjen denne sommeren, for i motsetning til Investment Valuation som presentert ovenfor passer denne absolutt på stranden.

4. Tenke, Fort og Langsomt av Daniel Kahneman

Daniel Kahneman er psykolog og vant Nobelprisen i Økonomi i 2002 sammen med Vernon Smith. Boken presenterer to ulike tankesystemer. Det raske, intuitive og følesesdrevne eller det langsomme, rasjonelle og logiske. Det raske tankesystemet har reddet menneskeheten flere ganger, og kommer typisk til syne ved «fight or flight»-situasjoner. Det langsomme kan heller komme til syne når din samboer skal velge restaurant for helgen. Kahneman sin tanke er jo mer man vet om dette, jo bedre kan det hensyntas i økonomiske avgjørelser.

5. 23 Ting de ikke forteller deg om kapitalismen av Ha-Joon Chang

Ha-Joon skriver lettlest og morsomt om enkle temaer innen grensesnittet mellom økonomi og politikk. Boken ga meg mange nye tanker som jeg aldri hadde kommet på selv der jeg lå på stranden og humret over hans sammenligninger. Fremst i boken presenteres også syv måter å lese boken på basert på dine interesser og dine kunnskaper om økonomi og kapitalisme. Forresten, boken er også tilgjengelig på engelsk.

 

Dere har kanskje merket at alle linkene leder til Tanum, dette er fordi inntekten fra annonser bidrar til å holde denne siden online. Dersom du bestemmer deg for å lese gjennom en av disse bøkene (eller flere) hadde jeg derfor blitt veldig glad om du kjøpte de ved å trykke på linkene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

3 tanker om “Økonomibøker”