Spre risiko ved bruk av ETFer

Frem til nå har jeg utelukkende investert i enkeltaksjer. Dette har jeg gjort av to grunner. For det første tror jeg at jeg, ved å fokusere min portefølje, kan generere meravkastning. For det andre er dette min hobby. Men i etterkant av børsfallet vi har sett som følge av koronaviruset har jeg valgt å pause de neste fire innbetalingene på mitt studielån for å sette pengene i en ETF. I dette innlegget vil jeg kjapt gå gjennom hva en ETF er, hvordan du kan bruke det til å spre risiko og hva jeg ser etter i ETFer.

Hva er en ETF?

En ETF, eller Exchange Traded Fund, er et fond som handles på børsen likt som en aksje. I motsetning til tradisjonelle fond som tar noe tid før de synes på din konto. ETFer kan inneholde mange typer investeringer. Og du finner ETFer som er rettet mot råvarer, sektorer, obligasjoner og land eller verdensdeler. Hos Nordnet, som er vår foretrukne plattform, finner man også fond som går short en indeks. Enda en fordel ETFer har er at de ofte tilbyr svært lave kostnader. Populariteten har vokst kraftig i popularitet siden finanskrisen hvor det var ca 700 milliarder dollar investert i ETFer, opp til 4 700 milliarder dollar i 2018.

ETF som risikospredning

Mange har fond som en grunnpilar i sin portefølje, og gjør nok lurt i det. Et svært populært fond er KLP AksjeGlobal Indeks V grunnet sin lave kostnad på bare 0,18 prosent. Dette fondet gir god spredning, både geografisk og i sektorer. En ETF som tracker den samme indeksen, MSCI ACWI NR USD, er Vanguard Total World Stock Index med en forvaltningsavgift på bare 0,11 prosent. Reduksjonen i kostnad fremstår som lav, men det er uansett ikke verdt å betale mer enn man må for samme tjenesten.

I tillegg er mange ETFer sektorspesifikke, eksempelvis kan man få eksponering mot det europeiske markedet for mellomstore aksjer for kun 0,30 prosent årlig avgift, eller 20 av de beste verdiaksjene i Europa for 0,65 prosent årlig.

Nordnet tilbyr i alt over 4500 ETFer, hvorav over 60 ETFer kan inngå i en spareavtale som du kan lese mer om her. Den aller største fordelen med en spareavtale er at du da også slipper å betale kurtasje ved kjøp.

Kostnader ved investering i ETFer

Ved investering i tradisjonelle fond vil det som regel bare påløpe årlige kostnader, mens noen fond kan ha kjøps- og/ellers salgskostnader. Ved investeringer i ETFer vil det påløpe noen flere kostnader. Først og fremst vil det påløpe kurtasje ved kjøp og salg, beløpet vil avhenge av både din megler og ditt program hos megleren. De fleste meglerhusene legger også til en vekslingskostnad ved valutaveksling, dette vil variere gjennom meglere. Til slutt kommer det årlige honoraret man betaler til utstederen av ETFen, dette skal dekke kostnader ved forvaltning, kjøp, salg og veksling av valuta.

ETFer i min portefølje

Som sagt vil jeg ikke betale ned på studielånet mitt de neste fire månedene, til å begynne med, men heller plassere pengene i en ETF. Den jeg har valgt meg ut er Vanguard Div Appreciation ETF, som fokuserer på amerikanske selskaper som kan betale stabilt og stigende utbytte over lengre tid. For det første inneholder denne ETFen mange selskaper jeg gjerne skulle hatt i min portefølje, og gir meg dermed muligheten til å kjøpe en kurv av disse uten å pådra meg helt drøye kostnader. Hos Nordnet har denne kun 0,08 prosent i årlig forvaltningskostnad, noe jeg ser som svært konkuransedyktig. I tillegg, betaler den ut utbytte kvartalsvis. Mange på Shareville foretrekker ETFer med hovedsete i Irland, for da slipper de å betale kildeskatt. Men for meg er det viktigere at jeg føler meg trygg på innholdet i fondet. Dersom noen vet om en lignende ETF notert i Irland, send gjerne en beskjed via kontaktskjemaet, Twitter eller Shareville.

Våre topp 10 ETFer

I utarbeidelsen av nye innlegg på AksjeInvest bes alltid noen om å lese gjennom innleggene. Denne gangen har Selander fra Visby bidratt med verdifulle innspill, og vi vil derfor presentere våre topp 10 foretrukne ETFer. Merk at dette ikke er anbefalinger, men kun for å gi deg som leser inspirasjon og for å vise litt av utvalget man kan finne. Det finnes ofte flere forskjellige aktører som tilbyr lik eksponering og det er opp til deg hvilken tilbyder du velger.

Først ut er Nicolas sine ti mest interessante ETFer

10. Amundi Prime Global

Ingen ETF liste vil være komplett uten en billig globalfond, denne fant jeg gjennom å sortere for billigst på Nordnet, årlig avgift på 0,05 prosent.

9. iShares Diversified Commodity Swap

ETF’er kan også bli et godt alternativ hvis en vil diversifisere med råvarer.

8. Lyxor MSCI EMU Growth

Denne tilvekst ETF’en har store, solide, selskaper med god tilvekst.

7. BNP Paribas Easy NMX 30 Infrastructure Global

Personlig liker jeg infrastruktur og då kan en ETF være en god måte å få aksess til en hel kurv av selskaper.

6. iShares Digital Security

Noe jeg virkelig liker med ETF’er, er at det er mulig å finne spesifikke nisjer. Slik som denne Cyber Security ETF’en.

5. Xtrackers Artificial Intelligence & Big Data

Eller hvorfor ikke lite artifisiell intelligens?

4. Lyxor Index Fund-Lyxor Privex

ETF’er kan være en måte for oss retail investorer å komme åt unoterte selskaper på. Høy avgift på 0,70 prosent.

3. BNP Paribas Easy MSCI Europe Small Caps ex Controversial Weapons

Mitt eget interesse har gått mer og mer mot small cap selskaper og her får du en ETF som tracker small cap i Europa, minus kontroversielle våpen.. for bedre samvittighet.

2. BlackRock iShares Global Clean Energy

Global ETF som tracker de største og mest stabile selskapene innenfor grønn energi.

1. UBS MSCI Emerging Markets Socially Responsible

En Emerging Markets ETF som tar hensyn til lit mer bærekraftige selskaper. En årlig avgift på 0,35 prosent og eksponering mot Asia, Latin-Amerika og Afrika.

AksjeInvest sine topp 10

Nordnet har i mange år gjort sparing og investering enkelt og tilgjengelig for privatpersoner. Så er det også med ETFer. Får å komme frem til listen nedenfor har jeg derfor gått til Nordnets ETF-oversikt, som jeg har blitt informert om av Bjørn Erik Settem at kun omfatter ETFer notert i Europa. I tillegg finnes det over 3000 ETFer notert i USA som for tiden er mulig å søke opp på deres plattform. På deres oversiktsside kan man blant annet filtrere ut investeringer innenfor dyretesting, palmeolje og andre ting man vil unngå.

10. DNB OBX

Ønsker du eksponering mot den norske børsen er DNB OBX en fin måte å få eksponering på. Ulempen er den høye forvaltningavgiften på 0,31 prosent.

9. SPDR S&P U.S. Communication Services Select

Denne ETFen tilbyr eksponering mot selskaper i S&P 500 indeksen som faller inn under kategorien kommunikasjon. Store posisjoner er for tiden Facebook, Alphabet, Netflix, Electronic Arts og T Mobile. Fondet har en lav kostnad på bare 0,15 prosent.

8. BlackRock iShares Listed Private Equity

Gir eksponering mot børsnoterte PE-selskaper i Nord-Amerika, Europa og Asia. Denne betaler utbytte to ganger i året, noe som for meg er kjærkomment. Avgiften ligger i den høyere enden av skalaen med 0,75 prosent.

7. Lyxor MSCI Eastern Europe Ex Russia

Som sagt er ETFer et solid verktøy for å spre risiko, og denne ETFen gjør nettopp det, særlig for min portefølje. Investeringene er i hovedsak i Polen, Ungarn og Tsjekkia, med finans og olje og gass som de største sektorene. Avgiften er på 0,50 prosent.

6. iShares Euro Total Market Growth Large

Denne ETFen investerer i europeiske vekstaksjer og er således en motvekt til mine andre investeringer som heller er tiltet mot verdiaksjer. Du får utbytte fire ganger årlig og blant de største beholdningene finner vi SAP, LVMH, Unilever og Loreal. Årlig avgift på 0,40 prosent.

5. Franklin FTSE India

I India bor rundt 17,5 prosent av verdens befolkning, og de opplever en relativt høy vekst i BNP. Det kan derfor være interessant å få eksponering mot dette markedet. Til en avgift på 0,19 prosent synes jeg dette ser ut som en interessant ETF.

4. UBS MSCI EMU Defensive

Denne ETFen investerer i amerikanske aksjer som er undervurdert relativt til deres fundamentale verdi. Og med kun 0,20 prosent i årlig avgift mener jeg dette er et solid priset fond hvor man får solid spredning.

3. iShares Diversified Commodity Swap

I denne ETFen får man spredning i syv ulike råvarer og bidrar trolig til økt diversifisering av din portefølje og det fungerer som en sikring mot inflasjon. Til en kostnad på bare 0,19 prosent årlig synes jeg denne er verdt en nærmere titt.

2. Lyxor S&P 500 VIX Futures

Når eksogene sjokk treffer økonomien øker volatiliteten. Nettopp derfor har denne ETFen gjort det så bra i år, med en avkastning til nå på 147 prosent. En hedge i enhver portefølje, og til en kostnad på 0,60 prosent årlig kan det absolutt minimere nedsiden.

1. Vanguard Dividend Appreciation

Dette er som sagt ETFen jeg vil kjøpe fremover, med en ekstrem lav kostnad på bare 0,08 prosent og flere av selskapene jeg gjerne skulle hatt i min portefølje er det for meg selvsagt. De største postene er Microsoft, Walmart, Procter & Gamble, Visa og Johnson & Johnson.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

15 tanker om “Spre risiko ved bruk av ETFer”