Svenske utbytteaksjer

I mitt innlegg «Hvilke aksjer betaler egentlig utbytte?» gikk jeg gjennom norske selskaper og deres utbytte fra 2010 til 2017. For svenske selskaper har jeg gått grundigere til verks, jeg har nemlig analyser data i perioden 1981 til 2017!

Lang historie

Som jeg har publisert på Twitter har Hennes og Mauritz, Skanska og Svenska Cellulosa betalt utbytte hvert år de siste 37 årene. Selskapet som har lengst historie med stigende dividende er Atrium Ljungberg, som har økt utbyttet hvert år de siste 21 årene! På andreplass ligger NIBE industrier, med økende utbytte de siste 19 årene. Delt tredjeplass innehar Hennes og Mauritz, Wallenstam og Assa Abloy med økt utbytte de siste 18 årene.

Selskapene som har lengst sammenhengende historie med utbytte er presentert i tabellen nedenfor.

Til sammenligning var det bare ett selskap på Oslo Børs som hadde betalt utbytte de siste syv årene, på den svenske børsen er det 143 selskaper som har betalt utbytte hele den perioden. Det finnes også selskaper som over tid har økt utbyttet over lengre periode. Øverst på den tronen finner vi Intrum Justitia og Vitec Software, som har økt utbyttet de siste 13 årene. Wihlborgs Fastigheter ligger like bak med 12 år. Kun fem selskaper har betalt stigende utbytter i mer enn de 9 siste årene, og de to siste er Hufvudstaden og Loomis.

Jeg har også sett på hvilke selskaper som har hatt likt eller stigende utbytte siden 1981. Vi ser altså at Atrium Ljungberg ikke har redusert utbyttet siden de startet å betale det ut for 21 år siden.

 

Direkteavkastning

Direkteavkastning, eller dividend yield, er siste utbytte delt på siste aksjekurs, er også populært blant enkelte utbytteinvestorer. For dere har jeg selvsagt regnet ut dette også. På topp, med en direkteavkastning på 16,48 prosent finner vi Rezidor Hotel Group, som i 2017 betalte dividende på 0,48 Euro per aksje. For enkelhets skyld har jeg regnet alle utbytter betalt ut i andre valutaer enn svenske kroner om til SEK med siste tilgjengelige valutakurs, og det kan derfor avvike noe. Med nest høyest direkteavkastning er Ratos sin B-aksje, som ga en direkteavkastning på 9,93 prosent. Hele topp 10 følger under. 

Jeg håper dere har satt pris på mitt arbeid, og om du fortsatt er usikker på hvorfor utbytteaksjer er smart har jeg beskrevet det i detalj i innlegget «Hvilke aksjer betaler egentlig utbytte?«