Veien til aksjemarkedet: Hvorfor investere?

Har du nettopp hørt at Oslo Børs igjen nådde «all-time-high» og har innsett at renten på bankkontoen din ikke gir deg best avkastning? Om du også vil ta steget inn i aksjemarkedet har vi laget en liten innføring i aksjemarkedet for deg. Vi vil ta for oss 5 temaer, der vi begynner med det grunnleggende, nemlig hvorfor du skal investere i aksjer. Videre vil vi også gi deg noen innspill i hvilke meglere som finnes på markedet samt vår subjektive mening om hvilken megler som gir deg, som nybegynner, det beste tilbudet.

Hvorfor skal jeg investere?

Den viktigste grunnen til å delta i aksjemarkedet er meravkastningen du oppnår. Dersom du har satt pengene dine på en høyrentekonto vil du faktisk tape penger hvert år så lenge renten er under inflasjonen. I et tidligere innlegg har vi også skrevet litt om dette, samt sparing i fond. Årlig har faktisk Oslo Børs gitt en annualisert avkastning på 9,60% siden 1996.

Dersom du satt pengene dine i et indeksfond første januar 1996 vil du faktisk ha en avkastning på rundt 615% til nå, ikke verst det? Uten at vi har klart å grave frem historiske renter i hele denne perioden, vil vi tippe at det ligger et stykke under dette. En oversikt fra Norges Bank viser at renten i perioden 1996 til 1999 var henholdsvis 3.30%, 2.90%, 6.30% og 4.40%. Renteinntekter fra høyrentekontoen din må også beskattes hvert år, dette slipper du dersom du har en Zero-konto hos Nordnet og ved den nye aksjesparekontoen.

Jeg vil investere, hvor begynner jeg?

Du har nå bestemt deg for å flytte sparepengene fra banken og inn i aksjemarkedet, men hvordan gjør man det?

Først må du bestemme deg for en tilbyder, og her er det mange aktører. Noen foretrekker å ha alt samlet på en plass, og velger derfor å handle aksjer gjennom sin dagligbank. De aller fleste banker tilbyr aksjehandel gjennom nettbank eller gjennom samarbeid. Dersom dette ikke er viktig, og du er ute etter en megler med de beste løsningene og de beste prisene har vi laget en oversikt over de vi tror kan være aktuelle for de fleste.


Som du ser er nettmeglerne Netfonds og Nordnet billigst på minstekurtasje, og vi mener derfor disse passer best for småsparere. Husk at kurtasjen alltid er det høyeste av minstekurtasjen og handelens størrelse multiplisert med handelens størrelse. I tabellen under har vi laget en oversikt over kurtasjen du må betale ved å kjøpe 1000 aksjer for 80 kroner, en total handel på 80 000 kroner.


Som man ser, gir Skandiabanken den laveste kurtasjen, og hele 111 kroner skiller dem og Netfonds sin «29-kurtasje». Siden kurtasje påløper ved både kjøp og salg, vil du ved en handel i denne størrelsen være avhengig av en avkastning som er 0,3% høyere dersom du velger Netfonds sin «29-kurtasje» mot dersom du hadde valg Skandiabanken.

Til å hjelpe oss med hva en nybegynner i aksjemarkedet lurer på har vi fått hjelp av folk på Nordnet sitt aksje-forum, Shareville , og vil nå forsøke å besvare dem så kort og godt det lar seg gjøre.

Spørsmål fra en nybegynner:

Q: Er det virkelig så lett som det høres ut som?

A: Nei, det vil alltid være noen aksjer som gjør det betraktelig dårligere enn indeksen, for å sile ut disse er det viktig at du som investor setter deg inn i hvorfor de enkelte selskapene går bra, og hvorfor du tror det vil fortsette. Ett tips er å begynne med årsrapportene til selskapene, her får du verdifull informasjon om selskapets gjeld, eiendeler, samt styret og ledelsens tanker om fremtiden. For å oppnå god avkastning er det viktig å planlegge, bruke tid, og ikke minst, ha en god plan.

Q: Bør man begynne å investere i indeksfond til man har lært seg mer?

A: Vel, noen sier man lærer av sine feil, og vårt tips er derfor å starte med en liten sum. For eksempel tilbyr Nordnet en velkomstkurtasje på bare 1 krone den måneden du blir kunde pluss én måned til. Da kan du foreta handler med relativt lite penger uten at kurtasjen spiser opp hele den potensielle gevinsten. Indeksfond er uansett greit å ha, da de speiler hvordan det går uten for høye kostnader, og kan minimere svingninger.

Q: Er det dyrt å begynne?

A: Det koster ingenting å opprette konto hos de fleste tilbyderne. Som nevnt tilbyr blant annet Nordnet gode kurtasjer den første perioden man er kunde.

Q Hvilke bøker finnes det om emnet, og eventuelt hvilke er verdt å lese?

A Det finnes et uendelig antall bøker om emnet, men vi har noen favoritter.

The Intelligent Investor av Benjamin Graham, en av de viktigste personene i Warren Buffets liv. Denne boken legger vekt på verdiinvestering, kjøp for å holde, viktigheten av lite gjeld og fundamental analyse, som du vil lese mer om i del 3.

The Little Book of Valuation av Aswath Damodaran. Damodaran er professor i finans ved New York University med spesialitet i bedriftsøkonomi og verdivurdering. I denne boken får du en god oversikt over de vanligste verdivurderingsmetodene samt problemer med disse.

23 Things they don’t tell you about capitalism av Ha-Joon Chang, professor i politisk økonomi ved Universitetet i Cambridge. Boken er lettlest og forklarer kompleks makroøkonomi på en enkel og lettfattelig måte. Dersom du bare skal ha med deg én bok på stranden i sommer bør det være denne.

Q: Hva betyr det å slå indeks?

A: Å slå indeks vil si at din portefølje gjør det bedre enn en valgt aksjeindeks. For eksempel S&P 500, som består av 500 utvalgte amerikanske selskaper som skal representere hele økonomien. Selskapet er verdivektet, slik at endringer i store selskapers aksjekurs vil påvirke indeksen mer enn endringen i små selskaper.

Q: Hva betyr alle ordene som slenges rundt?

A: Vi har lagt ut en ordliste, der vi forklarer de mest brukte ordene. Dersom du oppdager noen vi ikke har tatt med, legg igjen en kommentar så skal vi oppdatere listen så snart vi har mulighet.

Q: Hvordan finner jeg selskap å investere i?

Dette er et utfordrende spørsmål som vi kommer til å skrive mye om i neste del av «Veien til aksjemarkedet». I neste innlegg vil vi gjøre et eksempel på en verdivurdering av et selskap som ønsket av en av våre lesere. Dersom du ønsker en kjapp analyse er det bare å legge igjen en kommentar, så skal vi gjøre vårt beste.

Q: Hvordan er skattereglene rundt investering i aksjer?

A: Dette avhenger av hvordan konto du har. Snart lanseres aksjesparekonto, dette vil føre til at skatten utsettes til pengene tas ut av aksjekontoen. Når pengene da tas ut av konto vil de beskattes med 24% oppjustert med en faktor på 1,24. Dette gir en total skattebyrde på 29,76%. Dersom du nå handler på en vanlig aksjekonto må du skatte på fortjenesten for hver handel. Vi anbefaler deg å sette deg nøye inn i dette på egenhånd.

Neste gang kommer vi tilbake med hvordan du kan plukke ut vinneraksjene og unngå taperne ved enkel statistikk og avansert verdivurdering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *